woensdag 27 augustus 2014

Help! Mijn puppy bijt in meubels, kussens, het vloerkleed, de bank...

Waarom bijten puppy's eigenlijk?

Pups hebben verschillende redenen waarom ze bijten.

  • Onderzoeken
  • Spelen
  • Last van tanden
  • Overprikkeld

Afhankelijk van waarom ze bijten, ga je er op een bepaalde manier mee om. In dit eerste artikel in deze serie over bijtgedrag, kijken we eerst naar bijten om te onderzoeken.

Bijten - onderzoeken
Bijna alle pups bijten. Net als baby’s die alles in hun mond stoppen, onderzoeken pups alles met hun tanden. Dit is normaal gedrag voor pups. We moeten de pup echter wel leren waar hij wel en waar hij niet in mag bijten. Wel in speelgoed, niet in bijvoorbeeld het meubilair of onze handen.
Bedenk goed dat de bank en je salontafel voor jou misschien een andere waarde hebben dan speelgoed van je pup of een kluifje maar voor je pup is in eerste instantie alles even interessant!


We moeten de pup stimuleren om in iets te bijten waarin het wel mag. Zorg dat de pup altijd iets tot zijn beschikking heeft waar hij wel in mag bijten. Speel met hem met speelgoed en beloon hem met de stem als hij in het speelgoed bijt. Ook als hij gewoon braaf ergens ligt, ga je af en toe met speelgoed spelen of geef je hem aandacht als hij lekker op zijn kluifje kauwt.

Ook moeten we hem leren dat in plaats van in het meubilair we willen dat hij in speelgoed bijt. Op het moment dat de pup aanstalten maakt om met zijn tandjes bijvoorbeeld de tafelpoot te gaan onderzoeken, leidt je hem af met een speelgoedje. Toon hem het speelgoedje en beweeg het van de pup af over de grond, zodat hij erachter wil gaan om het te pakken. Zodra hij zijn aandacht naar het speelgoed verlegt, beloon hem met de stem en speel even kort met hem. Het is belangrijk om te reageren op het moment dat de pup de intentie heeft om in iets te bijten waarin hij niet mag bijten. Zo voorkomen we dat de pup ervaart hoe leuk hij het misschien wel vindt om aan die tafelpoot te knagen.

Als hij toch al ergens aan bijt wat niet mag, zeg dan ‘Nee’ of ‘Euh’ op het moment dat hij dat doet en haal de pup vervolgens rustig maar direct weg bij het voorwerp. Bied hem vervolgens iets aan waar hij wel in mag bijten. HEEL BELANGRIJK! Blijf nog even staan bij het voorwerp, misschien probeert je pup het nog eens. Probeer dan iets eerder te reageren, namelijk net voordat hij erin wil bijten. Hou dit vol totdat je puppy niet meer terug gaat naar het ‘verboden voorwerp’. Afhankelijk van het karakter moet je dit 2 of 25 keer doen ;-). Als je steeds rustig blijft en je niet laat irriteren/frustreren, zal je pup het doorkrijgen. Is je geduld vandaag wat minder of moet je je aandacht op iets anders richten (bijvoorbeeld bel of telefoon gaat), zet de pup dan even in een bench of puppyproof ruimte. Zo blijft je opvoeding ‘zuiver’.

Belangrijk:
  •           De pup moet de kans krijgen om te leren waar hij wel en niet in mag bijten.
  •           Als er even geen tijd is om op hem te letten is het beter hem kort in de bench of ‘puppy-proof’ ruimte te zetten. Zo leert hij niet onbedoeld verkeerde dingen.
  •           De pup achteraf straffen voor een tafelpoot waar hij een kwartier of zelfs vijf minuten geleden zijn tandjes in heeft gezet levert helemaal niets op. Honden leven nu, op dit moment. De pup zal daarom het verband tussen de straf en de schade die hij eerder heeft aangericht niet leggen.   

De volgende keer over puppybijten tijdens het spelen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten