woensdag 31 juli 2013

Vraag jij je dit ook wel eens af?

Waarom doet je hond wat hij doet?


Ik heb veel reacties gekregen op de vorige Blog over de ‘blauwe hond' met de vraag of jullie me wilden laten weten wanneer je jouw hond in de blauwe emotionele toestand hebt gezien. Bedankt daarvoor. Je kunt ze nog steeds opsturen, heel graag zelfs. Als afsluiting van deze serie blogs zal ik er een schrijven met daarin een aantal voorbeelden. Ik gebruik dan voorbeelden die jullie hebben gemaild. 

Ok, nu verder met de ‘rode’ hond, wat houdt deze rode emotionele toestand in? Hoe herken je een ‘rode’ hond en wat moet je wel en niet doen?

Nee, wacht even…

Voordat ik je goed kan uitleggen wat de rode toestand inhoudt, moet ik je eerst iets meer vertellen over het tot stand komen van een bepaald gedrag in een situatie.

Waarom doet je hond wat hij doet?

Hoe je hond op een bepaalde situatie reageert, hangt af van een aantal factoren:
  •  Karakter
  •  Socialisatie
  • Eerdere ervaringen, geleerd gedrag
  • Reactie omgeving


Karakter

Wat je hond doet en hoe snel je hond bijvoorbeeld in de rode emotionele staat komt is mede afhankelijk van karakter. Hoezo? Is het niet vooral de baas die beïnvloedt hoe zijn hond reageert. Ja OOK. Maar net als bij ons mensen hebben ook honden nou eenmaal een verschil in temperament. De een is wat opvliegender van aard en de ander vindt alles prima en maakt zich nergens druk om. Er zijn honden die worden 5 keer gebeten en die blijven vriendelijk en ontspannen bij andere honden. Er zijn ook honden die raken in paniek van een hond die hard op ze afrent  en zij kunnen weken van slag zijn als ze een hond alleen maar horen.

Socialisatie

Ook socialisatie speelt een grote rol. Een hond zal in de socialisatieperiode sociale verbindingen aangaan met andere mensen en dieren. Je kunt een hond leren om konijnen als zijn ‘sociale partner’ te zien. Maar je moet er wel op tijd mee zijn. En weer is het ook hier de combi met bijvoorbeeld zijn karakter. (als het zwart-wit was zou het wel zo gemakkelijk zijn ;-).) Er zijn honden die hebben zo’n stabiel karakter dat zelfs niet gesocialiseerd ze vriendelijk zijn naar allerlei mensen en dieren. Er zijn er ook die door een zeer onstabiele aanleg heel veel uitgebreide socialisatie nodig hebben om dit te bereiken.

Eerdere ervaringen, geleerde component

Vervolgens maakt het dan ook nog uit wat je hond tot nu toe heeft geleerd. Wat heeft hij voor ervaringen opgedaan in een situatie. Wat heeft hij geleerd, wat is de consequentie eerder geweest van zijn gedrag? Is jouw hond veilig opgegroeid en heeft hij alleen maar leuk ervaringen met mensen. Maar misschien heb je wel een hond uit een buitenlands asiel die op straat heeft gezworven. Dan is er grote kans dat zijn ervaringen met mensen niet al te best zijn. Hij heeft misschien keer op keer geleerd dat je beter bij mensen uit de buurt kunt blijven.

Reactie omgeving

En als laatste is nog de reactie van de omgeving van invloed om wat je hond doet. We nemen weer even het uitvallen naar andere honden als voorbeeld. Als je hond wel eens uitvalt naar andere honden, gebeurt het vaak (hoewel we allemaal wel weten dat we ontspannen en rustig moeten blijven J) dat je toch zelf als baasje al reageert bij het zien van een andere hond. Je ademhaling wordt anders, je neemt de lijn wat korter enz. Voor de hond kunnen dit signalen zijn van : ‘o jee, er gaat weer iets spannends gebeuren..’.

Alle combinaties zijn mogelijk

Wat je hond uiteindelijk doet in een situatie, hangt dus af van alle factoren samen. En alle combinaties zijn mogelijk. In het minst gunstigste geval heb je een hond met een onstabiel karakter, slecht gesocialiseerd, met een vervelende ervaring op latere leeftijd en een nerveuze eigenaar.


 Zo, nu je beter begrijpt welke factoren een rol spelen bij wat je hond doet in een situaties kan ik je de volgende keer uitleggen over de 'rode hond'. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten